آَشنایی با فضائل خواندن سوره کوثر

کوثر یعنی خیر بسیار و سوره مکی است.
سوره کوثر دارای سه آیه و از نظر تعداد حروف، کوتاه ترین سوره قرآن است. ترجمه سوره چنین است:
ما به تو کوثر عطا کردیم، پس برای پروردگارت نماز بگزار و دستهای خود را (در هنگام تکبیر نماز تا مقابل گلو) بالا ببر. بی تردید دشمن کینه توز تو، خود ابتر است.
مردم عرب در زمان جاهلیت، فقط به پسران بها می دادند و دختر در نزد آنان ارزشی نداشت. آنها به مردی که پسر نداشت ابتر می گفتند. ابتر به معنی قطع شده و بدون دنباله است. آنها نسل مردی را که فرزند پسر نداشت – اگر چه دارای فرزندان دختر بود – قطع شده می پنداشتند و این را عیب و نقص بزرگی برای او می دانستند.
در شأن نزول این سوره، می خوانیم: – عاص بن وائل – که از سران مشرکان بود، پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله را به هنگام خارج شدن از مسجد الحرام ملاقات کرد، و مدتی با حضرت گفتگو نمود، گروهی از سران – قریش – در مسجد نشسته بودند، این منظره را از دور مشاهده کردند.
هنگامی که – عاص بن وائل – وارد مسجد شد، به او گفتند: با که صحبت می کردی؟ گفت: با این مرد – ابتر -!.
این تعبیر را به خاطر این انتخاب کرد، که – عبداللّه – پسر پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم از دنیا رفته بود، و عرب کسی را که پسر نداشت – ابتر – (یعنی بلا عقب) می نامید، و لذا – قریش – این نام را بعد از فوت پسر پیغمبر برای حضرت انتخاب کرده بود (سوره فوق نازل شد و پیغمبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم را به نعمت های بسیار و کوثر بشارت داد، و دشمنان او را ابتر خواند).

هر کس در نمازهای واجب یا مستحب خود سوره کوثر را قرائت نماید خداوند از آب حوض کوثر به او بنوشاند و کنار درخت طوبی همجوار رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم خواهد شد.

محتوای سوره

سوره کوثر در مکه نازل شده و دارای ۳آیه است. کلمه کوثر به معنی خیر فراوان است. در اینکه منظور از کوثر، نهری است در بهشت، یا حوضی در محشر، یا ذریه و فرزندان زیاد، یا علمای امت، یا نبوت و قرآن، یا علم و حکمت ‏یا… نظریه‌های گوناگونی وجود دارد.

شأن نزول سوره

در شان نزول این سوره مى خوانیم : “عاص بن وائل “که از سران مشرکان بود پیغمبراکرم (ص) را بـه هـنـگام خارج شدن از مسجدالحرام ملاقات کرد, و مدتى باحضرت گفتگو نمود, گروهى از سران قریش در مسجد نشسته بودند و این منظره رااز دور مشاهده کردند, هنگامى که “عاص بن وائل ” وارد مسجد شد به او گفتند: با که صحبت مى کردى ؟ گفت : با این مرد “ابتر”

تـوضـیـح ایـن که : پیغمبراکرم (ص) دو فرزند پسر از بانوى اسلام خدیجه داشت : یکى “قاسم ” و دیـگرى “طاهر” که او را “عبداللّه “نیز مى نامیدند و این هر دو در مکه از دنیا رفتند, و پیغمبر اکرم (ص) فاقد فرزند پسر شد این موضوع زبان بدخواهان قریش را گشود و کلمه “ابتر” (یعنى بلاعقب ) را براى حضرتش انتخاب کردند، فکر مى کردند با رحلت پیغمبراکرم (ص) برنامه هاى او به خاطر نداشتن فرزند ذکور تعطیل خواهد شد و خوشحال بودند.

قـرآن مـجـیـد نـازل شـد و بـه طرز اعجازآمیزى در این سوره به آنها پاسخ گفت و خبر داد که دشـمـنـان او ابـتر خواهند بود و برنامه اسلام و قرآن هرگز قطع نخواهدشد, بشارتى که در این سوره داده شده از یکسو ضربه اى بود بر امیدهاى دشمنان اسلام و از سوى دیگر تسلى خاطرى بود بـه رسـول اللّه (ص) که بعد از شنیدن این لقب زشت و توطئه دشمنان قلب پاکش غمگین و مکدر شده بود.

امام صادق علیه السلام نیز نقل شده استک هر کس سوره کوثر را در شب جمعه پس از نمازی که در نیمه شب می خواند صد مرتبه بخواند به اذن خدا رسولش را در خواب خواهد دید

فضیلت و خواص سوره کوثر

مفسران قرآن کریم گفته اند: این سوره در شأن و منزلت حضرت فاطمه زهرا سلام الله علیها نازل شده است.۱
قرآن حکیم

روزی پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم را دیدند که در حال تبسم بود پرسیدند: ای رسول خدا چه چیزی موجب خنده شما شده است؟ فرمود: سوره ای بر من نازل شده است و بعد سوره کوث را قرائت نمودند و گفتند: آیا می دانید کوثر چیست؟ گفتند خدا و رسولش آگاهترند. پیامبر فرمود: کوثر نهری در بهشت است که خداوند با ان مرا به خیر کثیری وعده داده است و آن حوض من است که امتم در کنار آن بر من وارد می شوند.۲

در فضیلت این سوره از رسول گرامی اسلام صلی الله علیه و آله وسلم روایت شده است : هر کس سوره کوثر را تلاوت نماید خداوند از آب نهرهای بهشت به او می نوشاند و اجر و پاداش او به اندازه تمامی قربانی های روز عید قربان است. ۳

از امام صادق علیه السلام نیز نقل شده است: هر کس در نمازهای واجب یا مستحب خود سوره کوثر را قرائت نماید خداوند از آب حوض کوثر به او بنوشاند و کنار درخت طوبی همجوار رسول خدا صلی الله علیه و آله وسلم خواهد شد.۴

آثار و برکات سوره

۱) دیدن رسول خدا صلی الله علیه وآله در خواب

از رسول خدا صلی الله علیه و اله وسلم روایت شده: هر کس سوره کوثر را در شب جمعه ۱۰۰مرتبه تلاوت نماید رسول خدا را درخواب خواهد دید.۵

به همین مضمون از امام صادق علیه السلام نیز نقل شده استک هر کس سوره کوثر را در شب جمعه پس از نمازی که در نیمه شب می خواند صد مرتبه بخواند به اذن خدا رسولش را در خواب خواهد دید.۶

۲) برای دور کردن افراد از خود

اگر بخواهی کسی را از خود دور کنی ۹ مرتبه سوره کوثر را بخوان و به جانب او بدم به اختیار خود راه کج می کند و می رود.۷

ختم مجرب

برای غنا و توانگری

روز چهارشنبه ۴۰ مرتبه سوره کوثر را به نیت ثروت و توانگری بخواند.۸

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فارسی سازی پوسته توسط: همیار وردپرس