دانستنی های لازم راجب قبله

«قبله» نماد توحید و جهت و نشانه اسلام و ادیان توحیدی است که ادیان الهی را از دیگر آیین‌ها جدا می‌کند و به عبادت‌های آدمی رنگ خدایی می‌دهد. خداوند برای هر امتی قبله مخصوصی تعیین کرده است تا به هنگام نیایش، به سوی او متوجه شوند.

سۆال ۱: کسی که در مکه است قبله او چگونه است؟ و اگر کسی از راه دور می‌خواهد عبادت نماید قبله او چگونه است؟

جواب: خانه کعبه که در مکّه معظمه است، قبله می‌باشد، و کسانی که ساکن مکه هستند یا در مکه عبادت می‌کنند باید روبروی آن نماز بخوانند، ولی کسی که دور است اگر طوری بایستد که بگویند رو به قبله نماز می‌خواند کافی است. (ر.ک توضیح المسائل دوازده مرجع, ج۱, م ۷۷۶ .عروه الوثقی, ج۱, فصل فی القبله)

سۆال ۲: اگر در بیابان باشیم و ندانیم قبله کدام طرف است چگونه باید قبله را پیدا کنیم؟

جواب: برای پیدا کردن قبله علائمی برای مکانهای خاصی مثل کوفه و بصره و… از طریق ستاره قطبی و امثال آن تعیین گردیده است اما استفاده از آن علائم برای همه نقاط صحیح نیست بنابراین اگر قطب‌‌نما یا قبله‌نما در اختیار نداشته باشید و احتمال یک جهت خاص را نمی‌دهید بنابر قول مشهود باید به چهار طرف نماز بخوانید. (ر.ک توضیح المسائل امام خمینی(ره), م ۷۸۴)

سۆال ۳: در بعضی از مساجد محراب مطابق قبله ساخته نشده یا اصلاً کل مسجد مطابق قبله ساخته نشده و مدت زیادی نیز همانطور نماز خوانده شده و اکنون که متوجه اشتباه شده‌ایم می‌خواهیم بدانیم تا چه میزان از قبله انحراف داشته باشیم نماز ما یا نماز جماعت صحیح می‌باشد؟

جواب: اگر قبله معلوم است باید به سمت قبله نماز بخوانید و جایز نیست به سمت محرابی که از قبله صحیح انحراف دارد به نماز ایستاد. (ر.ک استفتائات آیت الله مکارم, ج۲, ص۷۶, س۱۴۹)

سۆال ۴: در صورتی که وقت تنگ باشد و ندانیم قبله به کدام طرف است جهت ادای نماز به چه ترتیبی باید عمل کرد؟

جواب: اگر وقت تحقیق نداشته باشید و نیز وقت برای خواندن نماز به چهار طرف نباشد، به هر طرف که احتمال می‌دهید قبله باشد نماز بخوانید و اگر احتمال یک طرف خاص را هم نمی‌دهید یک نماز به هر طرفی که خواستید بخوانید کفایت می‌کند. (ر.ک توضیح المسائل دوازده مرجع, ج۱, م ۷۸۴)

سۆال ۵: مهمانی به گفته صاحب خانه اعتماد نموده به طرفی نماز خوانده و مدتی را بدین منوال گذرانده است، بعداً کشف خلاف می‌شود که قبله حدوداً ۴۵ درجه اختلاف دارد، حال تکلیف نمازهائی که در این مدت خوانده ‌شده چیست؟

جواب: در فرض سۆال که تحقیق نموده و با اطمینان به جهت قبله نماز خوانده‌اید و بعداً کشف خلاف شده است و انحراف حدود۴۵ درجه است نمازهای گذشته او صحیح است. (ر.ک استفتائات امام خمینی(ره), ج۱, احکام قبله, ص۱۳۶, س۳۳)

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فارسی سازی پوسته توسط: همیار وردپرس