به چه دلیل پارچه ی کعبه فقط به رنگ سیاه است؟

کعبه شریف ترین مکان ها برای مسلمانان است . در نگاه ظاهری به خانه خدا ، اولین چیزی که در چشم می نشیند ، پرده ای است که کعبه شریف را پوشانده است . پرده کعبه و متعلقات آن از زمان حضرت ابراهیم ( ع) تا کنون آن چنان قداستی داشته که تمام جزئیات آن مورد توجه دقیق مردم بوده است.
یکی از متعلقات کعبه که همواره مورد عنایت خاص مردم و حکومتها بوده پوشش یا همان «کسوه الکعبه» است. پرده کعبه در طول تاریخ شاهد تحولات بسیاری بوده و گاه دستمایه ای برای بهره برداریهای سیاسی و برخوردهای حاکمان و والیان نیز شده است.پرده ابریشمی  کعبه ۶۷۰ کیلوگرم وزن دارد و ۱۵۰ کیلوگرم طلا و نقره برای دوخت آیات قرآن روی پارچه آن به کار رفته است.

ابعاد پرده کعبه ۶۵۸ متر مربع است و از ۴۷ قطعه تشکیل شده که هرکدام از آنها ۱۴ متر طول ۹۵ سانتیمتر عرض دارد.

پرده خانه خدا  که در آن از ۱۲۰ کیلوگرم طلا و ۳۰ کیلوگرم نقره استفاده شده است. پارچه حریر این پرده هر سال توسط یکی از کشورها هدیه می شود. بافت این پرده حدود هشت ماه با دست و ماشین های بافنده مخصوص طول می کشد. وزن نهایی آن هنگام نصب نزدیک به دو تن است و در روز عرفه طی مراسم خاصی تعویض می شود.

تامین پرده خانه خدا درطول تاریخ افتخار سلاطین و حاکمان چندی بوده است . روزی این افتخار برای حاکمان بغداد بود و زمانی دیگر براثر تحولاتی این سعادت نصیب حاکمان مصر و حتی در مقطعی نصیب  ایرانی ها شد .

پارچه مشکی رنگی که امروزه با آن کعبه را می پوشانند پیراهن یا پرده کعبه یا جامه کعبه نامیده می شود. این پوشش در قرون اخیر به رنگ مشکی بوده و آیات قرآن به رنگ طلایی با خط بسیار زیبایی بر آن بافته می شود. اما قبلا از رنگ های دیگری برای این پوشش استفاده می شده است.

ابن اسحاق گوید:” در عصر رسول خدا، بر کعبه پارچه سفید رنگ بافت مصر مشهور به “قباطی” می آویختند و سپس از بردهای یمانی برای آن استفاده می کردند. پس از پیامبر، عمر، عثمان، حجاج و ابن زبیر بر کعبه پارچه قباطی و پرده دیبا پوشانیدند.[۱] ”
این پرده ها گاهی به رنگ سبز و گاهی قرمز بوده و گاهی با دو یا چند پرده بر روی هم کعبه را می پوشانیدند.

در زمان ناصر عباسی، ابتدا پرده ای به رنگ سبز برای کعبه آماده شد و پس از آن، از اواخر خلافت وی، به رنگ مشکی تهیه گردید. پس از آن زمانی که سلاطین مصر تهیه پرده کعبه را بر عهده داشتند همه ساله پرده ای به رنگ قرمز برای کعبه ارسال می کردند .[۲]

در زمان ملکشاه سلجوقی، که ایرانیان افتخار تهیه پرده کعبه را داشتند پرده هایی که برای کعبه آماده می شد به رنگ زرد بود. ابن بطوطه در سفر نامه خود (رحله) می گوید: پیراهن خانه کعبه را در شهر شوشتر خوزستان، ایران از دیبای خالص می بافتند و به کعبه می فرستادند.

در سال ۱۲۲۱ تا ۱۲۲۹ که اهل حجاز افتخار تهیه پرده را داشتند. نخست پرده را از حریر سرخ تهیه کردند و سپس در سال های بعد آنرا به حریر سیاه تبدیل کردند… [۳]”

در موسم حج بخصوص در روزهای نزدیک به تعویض پرده اندک اندک آنرا بالا می برند و بر می چینند و به جای آن پرده سفیدی می پوشانند و پس از انجام مراسم حج پرده نو بر آن می پوشانند .[۴]

بنا بر این مشکی بودن رنگ پرده (جامه) دلیل خاصی ندارد و به انتخاب تهیه کنندگان مربوط می شود.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فارسی سازی پوسته توسط: همیار وردپرس