مراحل وضو گرفتن به ترتیب با تصویر

نماز یکی از اصلی ترین وظایفی است که بر عهده هر مسلمانی است. دختران از نه سالگی و پسران از ۱۵ سالگی، می توانند طبق دستور خداوند به خواندن نماز بپردازند. نماز یکی از مواردی است که توسط پیامبر اکرم و سایر امامان بسیار سفارش شده است. در احادیث آماده است که نماز ستون دین است و نماز راهی برای صحبت کردن انسان با خداوند است.

بنابراین چقدر زیباست که ما به عنوان یک مسلمان شیعه، در انجام نماز کوتاهی نکنیم و نحوه درست خواندن آن را به فرزندانمان آموزش دهیم.

اما پیش نیاز خواندن نماز، علاوه بر آمادگی روحی و جسمی و احساس آرامش، وضو گرفتن است. وضو گرفتن سبب می شود تا ما خود را برای حضور در مقابل پروردگارمان پاکیزه آماده نماییم.

مراحل وضو باید کاملا درست و به ترتیب انجام شود و هر گونه جابه جایی در آن سبب باطل شدن وضو و ودرنهایت پذیرفه نشدن نماز می شود.

به دلیل اهمیت وضو، در ادامه مطلب، به صورت تصویری و مرحله به مرحله، مراحل انجام وضو را بیان خواهیم نمود. اما به راستی فلسفه وضو چیست؟ چه راز و حکمتی در پس آن نهفته است؟

فلسفه وضو گرفتن از دید آیت الله مکارم شیرازی

پرسش
فلسفه وضو گرفتن چیست؟
پاسخ 
شک نیست که وضو داراى دو فایده روشن است: فایده بهداشتى و فایده اخلاقى و معنوى.
از نظر بهداشتى، شستن صورت و دست ها آن هم پنج بار و یا لااقل سه بار در شبانه روز، اثر قابل ملاحظه اى در نظافت بدن دارد، به خصوص که این دو قسمت، با خوردن و آشامیدن ارتباط تام دارند، و مسح کردن سر و پشت پاها که شرط آن رسیدن آب به موها یا پوست تن است، سبب مى شود که این اعضا را نیز پاکیزه بداریم، و تماس آب با پوست بدن، اثر خاصى در تعادل اعصاب سمپاتیک و پاراسمپاتیک دارد.

آموزش وضو گرفتن به صورت مرحله به مرحله

خواندن نماز، وضو گرفتن، تیمم کردن و غسل نمودن از جمله مواردی است که باید تمامی مسلمان نحوه صحیح انجام آنها را یاد بگیرند. در ادامه به آموزش وضو گرفتن به صورت تصویری می پردازیم. تا پایان همراه ما باشید.

نیت

برای وضو گرفتن ابتدا نیت کنید. نیت در انجام وضو به معنای انجام کاری برای تقرب به خدا می باشد.

شستن صورت

ابتدا دست ها را می شویید و سپس با دست راست مقداری آب به بالای صورت بریزید و از جایی که مو روییده است را تا انتهای چانه و گردی جلوی صورت بشویید.

شستن دست راست

با دست چپ آب به بالای آرنج دست راست بریزید و از بالا به پایین(نه به صورت عکس) تا سر انگشتان بشویید.

شستن دست چپ

سپس آب را با دست راست به بالای آرنج دست چپ بریزید و از بالا به پایین تا سر انگشتان را بشویید.

نکته: شستن صورت و دست در وضو باید از بالا به پایین انجام شود. یعنی به هنگام شستن صورت، آب را از بالای صورت بریزید و از بالا به پایین دست بکشید. در آموزش وضو گرفتن به شکل صحیح رعایت این نکته الزامی است. شستن آرنج از پایین به بالا موجب ابطال وضو می گردد. هنگام شستن دست ها نیز آب را کمی بالاتر از آرنج بریزید و تا سرانگشتان دست بکشید.

مسح سر

با خیسی موجود در دست راست، مسح سر بکشید. یعنی انگشت دستتان را بالای سر و کمی پایین بکشید.

لازم نیست مسح بر پوست سر کشیده شود و اگر بر قسمت انتهایی سر نیز کشیده شود، صحیح می باشد. اگر مو به قدری بلند است که بر صورت ریخته شود یا موی قسمتی از سر در قسمت دیگر قرار گیرد(مانند خانم ها) باید برای مسح سر فرق باز کند، مسح را بر آن قسمت بکشد.

مسح پای راست

در ادامه مسح پای راست را با همان رطوبت دست انجام دهید. دست راست از سر یکی از انگشتان تا مفصل پا بکشید.

مسح پای چپ

دوباره همین کار را برای پای چپ انجام دهید.

  • نکته مهم برای مسح سر این است که باید مواضع سر خشک باشد اما اگر رطوبت به قدری باشد که رطوبت دست بر آن غلبه کند، اشکال ندارد.
  • برای کشیدن مسح نباید بین دست و موضع مسح فاصله ای مانند جوراب هر چند نازک باشد.

آشنایی با انواع وضو

وضو ترتیبی : در ابتدا باید دست ها را بشویید  و سپس نوبت شستن صورت از جایی که مو روییده تا انتهای چانه با پهنای یک دست می باشد، اکنون دست راست را از کمی بالاتر از آرنج تا سرانگشتان، بشویید و بعد دست چپ را . سپس با رطوبت باقی مانده از شستن دست ها، مسح سر در قسمت جلوی سر و بالای پیشانی و بعد مسح پای راست و بعد پای چپ را انجام دهید.

وضوی ارتماسی : در این وضو در ابتدا نیت کنید و بعد صورت و دست ها را به قصد وضو گرفتن، داخل آب فرو برید. روش دیگر برای وضو ارتماسی نیز در ابتدا صورت و دست ها را در آب فرو برده و در این هنگام نیت وضو کنید، سپس از آب بیرون آورید، در این وضو بعد از شست و شوی صورت و دست ها، مسح انجام می شود.

وضو جبیره : در صورتی که یکی از اعضای بدن که محل شستن و مسح در وضو می باشد دچار شکستگی یا زخم باشد به طوری که نتوانید آن قسمت را مسح کرده یا بشویید، باید وضو جبیره بگیرید، به این صورت که وضو را باید به شکل معمول انجام دهید و قسمت شکستگی یا زخم را به جای شستن یا مسح، دست خیس بر جبیره بکشید.

جبیره به پارچه یا هر چیزی گفته می شود که زخم با آن بسته شده باشد. توجه داشته باشید که وضوی جبیره تنها در صورتی جایز است که جبیره دشوار بوده و آب برای زخم ضرر داشته باشد و نتوانید مستقیما آب را روی زخم یا شکستگی بریزید.

همچنین در برخی موارد می توایند به جای وضو، تیمم کنید ، مثلا اگر وقت نماز به قدری تنگ شده باشد که وضو گرفتن موجب شود که تمام یا قسمتی از وقت نماز بگذرد، همچنین در جایی که آب در دسترس نباشد و یا اینکه آب برای بدن ضرر داشته باشد، می توان آن را جایگزین وضو کرد. ضمن اینکه در صورت انجام غسل جنابت برای خواندن نماز نیازی به گرفتن وضو نیست، بلکه می توانید با این غسل به جای وضو نماز را به جا آورید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فارسی سازی پوسته توسط: همیار وردپرس