باغ موزه دفاع مقدس قم کجاست

هشت سال دفاع مقدس زمانی بود که دلاورمردان ایرانی برای دفاع از شرف و کشورشان در برابر متجاوزان ایستادند و مردانه جنگیدند و از نثار خون و جان خود بیمی نداشتند. اما مدت زمانی طولانی از آن سالها می گذرد و لازم است تا نسل امروز هم با وقایع آن سالها و هم با دلاورمردان آن دوره آشنا شوند، به همین دلیل موزه های دفاع مقدس در سراسر کشور در شهرهای مختلف وجود دارند که یکی از بزرگترین و کامل ترین این موزه ها “باغ موزه دفاع مقدس قم” است.

پروژه باغ موزه دفاع مقدس و انقلاب اسلامی از مصوباتی است که در سال ۱۳۸۹ و در سفر مقام معظم رهبری حضرت آیت الله خامنه ای به قم، احداث آن آغاز گردید و در روز چهارشنبه سوم مهرماه سال ۱۳۹۹ همزمان با چهلمین سالگرد دفاع مقدس با حضور مسئولان کشوری و لشگری احداث گردید. این باغ موزه در در میدان مفید و ابتدای بلوار شهید آوینی قرار دارد و در کنار پروژه باغ پرندگان واقع شده و مبدأ بوستان هزار هکتاری به شمار می‌رود و به مرور، تجهیزات نظامی بیشتری در محوطه این باغ‌موزه جانمایی می‌شود و به یکی از قطب‌های فرهنگی توریستی قم تبدیل خواهد شد.

این پروژه عظیم علاوه بر باغ هکتاری و موزه دارای کتابخانه و دانشکده هم می باشد. با ما همراه باشید تا با جزییات بیشتری از این باغ موزه آشنا شوید.

فلسفه پیدایش باغ موزه

فلسفه ایجاد باغ موزه ها در استان های مختلف شناخت نقش مردم آن استان در دوران دفاع مقدس و معرفی آن به نسل جدید است، مطالعات اولیه پروژه باغ موزه دفاع مقدس و ترویج فرهنگ مقاومت، در آذر ماه ۱۳۸۳ آغاز و طرح اولیه طی جلسات متعدد بررسی شد و در ابتدای سال ۸۵ به تصویب رسید.

هم اکنون ‌۳۲ باغ موزه دفاع مقدس در استان‌های سراسر کشور در حال فعالیت هستند و رییس بنیاد حفظ و آثار دفاع مقدس پیش بینی کرده است که این تعداد تا سال ۱۴۰۴ که چهار باغ موزه در استان خوزستان افتتاح می‌شود به ۳۶ موزه دفاع مقدس در کشور خواهد رسید.

با وجود اینکه قم به عنوان پرچم دار انقلاب و ام القرای جهان اسلام و پایتخت تشیع شناخته می شود ساخت و افتتاح باغ موزه دفاع مقدس قم کمی دیرتر از آنچه باید آغاز شد

باغ ‌موزه انقلاب و دفاع مقدس قم که مهر سال ۹۹ با حضور مسئولان کشوری و استانی افتتاح شد این باغ موزه در میدان مفید و ابتدای بلوار شهید آوینی قرار دارد و طبق پیش بینی ها قرار بود به قطب‌های فرهنگی توریستی قم تبدیل شود.

جزییات باغ موزه قم، در زمان افتتاحیه

مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس قم اظهار داشت: دو رشته کارشناسی حرفه‌ای روایت گری دفاع مقدس در باغ‌موزه قم به‌زودی راه‌اندازی می‌شود.

حجت‌الاسلام علی لقمانپور گفت: کتابخانه باغ‌موزه قم بزرگترین و غنی‌ترین کتابخانه فرهنگ ایثار و شهادت خواهد شد.

وی بابیان اینکه برای اولین باریک دانشگاه در باغ‌موزه قم راه‌اندازی می‌شود: گفت: ۸ هشت رشته کارشناسی ارشد و یک‌رشته دکترا در آینده در این باغ‌موزه راه‌اندازی می‌شود.

وی تصریح کرد: مرکز اسناد و مدارک، کتابخانه و ادبیات، سازمان هنری فرهنگی، بخش آموزش، سازمان زنان دفاع مقدس، بخش روحانیت، پیشکسوتان و غیره در این باغ‌موزه شکل خواهد گرفت.

لقمانپور گفت: در این محوطه ۳۲ هکتاری برخی تجهیزات نظامی جانمایی شده اما هنوز برای موزه آرایی شایسته باغ‌موزه قم کاستی‌هایی وجود دارد.

وی یادآور شد: زمین این باغ‌موزه از بخشش ۲۷ هکتار از اراضی شهرداری قم و ۵ هکتار اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس است که از طرف بنیاد به مسکن به این دو نهاد واگذارشده بود.

وی بیان کرد: ۳ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان ارزش زمین این باغ‌موزه است و تاکنون ۴۰ میلیارد تومان برای آن هزینه شده است.

لقمانپور ابراز داشت: زیربنای اصلی ساختمان باغ‌موزه قم ۸ هزار و ۷۹۹ مترمربع است و عملیات عمرانی آن از سال ۸۹ آغازشده است.

شهردار قم نیز در این آیین، بیان کرد: باغ‌موزه دفاع مقدس قم باید یک موزه جاری و پویا باشد و بتواند ارزش‌های جنگ تحمیلی را با زبان متناسب با نسل‌های جوان منتقل کند.

سید مرتضی سقائیان نژاد خاطرنشان کرد: ۸ هزار و ۵۰۰ مترمربع زیربنای ساختمان اصلی باغ‌موزه دفاع مقدس قم است.

وی ابراز داشت: ۱۰ هکتار از باغ‌موزه دفاع مقدس هنوز به‌صورت جدی مورد عملیات عمرانی قرار نگرفته و نیازمند اجرای طرح‌های پیش‌بینی‌شده است.

وی یادآور شد: پارک هزار هکتاری قم که به‌عنوان بوستان دفاع مقدس نام‌گذاری شده از باغ‌موزه دفاع مقدس آغاز می‌شود و از کنار شهرک قدس تا مسجد مقدس جمکران امتداد خواهد یافت.

جزییات باغ موزه قم، یک سال بعد از افتتاح

با وجود گذشت بیش از یک سال از افتتاح باغ موزه دفاع مقدس این مکان رسالتی را که برای آن ساخته شده بود را انجام نداده فضاسازی این باغ موزه در مقایسه با باغ موزه های دیگر استان ها گویای این مسئله است.

محوطه بیرونی باغ موزه های دفاع مقدس معمولا بازسازی یادمان های مناطق عملیاتی و عملیات های دوران دفاع مقدس که رزمندگان آن استان در آن حضور داشتند می باشد اما محوطه بیرونی باغ موزه دفاع مقدس قم بیشتر شبیه یک بوستان چمن کاری شده است.

همچنین نبود تجهیزات نظامی و‌ماکت های مناسب در فضای بیرونی این باغ موزه یکی از ضعف های است که کاملا به چشم می خورد و می توان به جرات گفت که محوطه باز این باغ موزه غیر از چند سردیس نصب شده هیچ چیزی برای ارائه ندارد.

ورودی محوطه داخلی و سرپوشیده این باغ یک راهروی سرد و بی روح مانند ساختمان های اداری که مراجعه کننده ای ندارد می باشد سمت چپ در طبقه هم کف سالن همایش های قرار دارد که هرچند وقت یکبار مراسمی با مدعوین خاص در آن برگزار می شود.

در سمت راست طبقه همکف هم بخش روحانیت اداره کل حفظ و نشر آثار دفاع مقدس مستقر شده و غیر از چند بنر که تصاویر شهدا روی آن نصب شده چیز دیگری مشاهده نمی شود.

طبقات چهارم این باغ موزه دفاع مقدس قم هم اداره کل حفظ آثار و نشر ارزش های دفاع مقدس مستقر شده و طبقات دوم و سوم هم همچنان در حال ساخت و ساز است.

با این توصیفات عملا می توان گفت باغ موزه دفاع مقدس در قم که قرار بود به قطب فرهنگی و توریستی در قم تبدیل شود وجود ندارد و حتی برای شهروندان قم هم کارایی ندارد.

استفاده سمن های مردم نهاد سال هاست که در امور فرهنگی، ورزشی ، مذهبی و گردشگری مورد استفاده قرار می گیرد به نظر با روند بی حاصلی که بیش از یکسال است در باغ موزه دفاع مقدس قم مشاهده می شود استفاده از سمن ها ضروری است و استقرار این گروه ها می تواند باغ موزه دفاع مقدس قم را برای رسیدن به اهداف خود نزدیک کند اما بنا بر اخبار رسیده به ما مخالفت های برای استقرار سمن ها در این باغ موزه وجود دارد.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فارسی سازی پوسته توسط: همیار وردپرس